КВАНТНА ПСИХОЛОГИЈА

Квантната  психологија го потенцира влијанието на нашите уверувања во доживувањето на стварноста. Од голем број можности ние ке манифестираме она што е во склад со нашите најдлабоки уверувања.  Најголема пречка на психолошки и духовен развој и напредок се ставовите и уверувањата формирани и втиснати во минатото. Квантна психологија ги менува нашите искуства од минатотото кои пречат за реално и здраво […]

Read more

ВРЕМЕ НА СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА

Ова е време на социјализација. Да, социјализација и тоа 100 %. Сите сме социјализирани од најмало до најголемо. Од рурални и градски средини, од високи и ниски класи, ама баш сите нема тука никаква разлика. И на сите ни е океј. Ептен сме си социјализирани, се ни е на тацна, тука сервирано и не треба да си се грижиме за […]

Read more

ЕФТИНОТО НЕ Е УБАВО ЗА ЈАДЕЊЕ

Сакате  да бидете граѓанин на светот и сте. Ги признавате сите нации. Но во исто време сте и Македонци. Ве чуди фактот кога не Ве признаваат или морате името да си го менувате.Нешто што е толку природно и го носите како носот, устата , ушите. Кажете му на Англичанец, Француз или Германец името на државата или својата националност да ги […]

Read more

Вдахновението на Св.Троица

МАНАСТИРСКИОТ КОМПЛЕКС СВЕТА ТРОИЦА, СКАЧКОВЦЕ , КУМАНОВО Манастирскиот комплекс Света Троица, во с. Скачковце, Куманово, каде ктитор е Прота Пајковски, се наоѓа на магистралниот пат Куманово- Св.Николе, со видлив патоказ, отворен секој ден, од изгрејсонце, до зајдисонце. Воодушевена од мирот и убавината кои ги нуди ова место, ги споделувам со Вас сликите на сеници за ручек и одмор, игралиште за […]

Read more

Предизвикот Мегалитска Oпсерваторија Кокино

КОКИНО Во североисточниот дел на Република Македонија, под планинскиот врв Татиќев Камен во Општината Старо Нагоричане, во атарот на селото Кокино, на границата на селото Арбанашко, се наоѓа археолошкиот локалитет од бронзено доба , со сите карактеристики на митска света планина , но и древна опсерваторија, позната под името Мегалитска опсерваторија Кокино. Целиот регион е денес ретко населен , така […]

Read more

Секој уметник треба да биде слободен

Во четврток во 17.30 часот, во Матица Ексклузив, ќе се одржи промоција на романот Ѕвездата на Егер, класичен унгарски роман од Геза Гардоњи, во превод на Паскал Гилевски , со поговор на авторот. На промоцијата ќе зборуваат амбасадорот на Унгарија во Република Македонија, Јожеф Бенце и Раде Силјан како и државен секретар за култура и научна дипломатија Ијѓарто Иштфан. Дејствието […]

Read more

Интервју со Brit Lilit – прекрасната Елена Пренџова

10410148_10205565860014282_311874545632536005_n (1)

Будност: Добитник сте на Карамнова награда 2014?  Сигурно се чувствувате фантастично? Со нетрпение ја очекувам промоцијата на наградената книга „Љубољубна“ за да ја споделам радоста со пријателите и читателите! Па да, се чувствувам очекувано убаво. Наградата „Ацо Караманов“ е државна награда што се доделува на млад автор за необјавен ракопис и се состои од чест, одговорност и објавување книга. Се […]

Read more

РЕЦЕНЗИЈА Ојле Брада во животинска балада

1935756_1161884367081_2981101_n

Реч на промоцијата на книгата во Кратово ,октомври,  2014 Трајче Кацаров, во детската балада, Ојле Брада во животинска балада,  ни создава замислен свет, кој ние со читање на книгата  го оживуваме, секој соодветно на својата имагинација на дете или возрасен,  и си создаваме и правиме сопствен филм од приказните како течат една по друга.Писателот креира со моќта на речта волшебен […]

Read more

СЕУШТЕ ВЉУБЕНИ

Анџелина Џоли и нејзиниот сопруг Бред Пит, заедно глумат и се ѕвезди na филмот “Покрај морето. Филмот во центарот на дејствијата ја става поранешната танчерка, Ванеса, и нејзиниот сопруг писател, Роланд, чиј брак е во криза.Сакајки да ја надминат, тие патуваат низ земјата. Кога ќе најдат мал крајбрежен град, одлучуваат да останат.             Џоли и Пит, […]

Read more
1 77 78 79 80