Лобирање – Сигурност дека сечиј глас и идеја може да се чујат

ШТО Е ЛОБИРАЊЕ? Лобирањето е посебен облик на придобивање на влијателни поединци или групи. Тоа е развивање на ефективна комуникација со оние кои имаат формална и неформална моќ. За лобирањето често се зборува со презир, кога импликацијата е дека луѓето со некоординирана социоекономска моќ, преку убедувањето го корумпираат законот, со цел да им служи на сопствениот конфликт на интереси. Но […]

Read more

Сиромаштијата и социјалната инклузија

БИДИ ПРОМЕНАТА КОЈА САКАШ ДА ЈА ВИДИШ ВО СВЕТОТ- МАХАТМА ГАНДИ Ете затоа! Сакам да бидам промена.А Вие?Тоа не е глупост, тоа не е наивност.Но свесност и решеност , да одиш по патот, за она кое го сакаш. Колку сиромашни има во Република Македонија СИРОМАШТИЈАТА, НЕВРАБОТЕНОСТА И СОЦИЈАЛНА ИСКЛУЧЕНОСТ ВО МАКЕДОНИЈА во проценти Споредување и анализа според бројките и процентите од […]

Read more

ДАЛИ ПАТРИОТИЗМОТ Е СРАМ?

Да бидеш добар кон сопствениот народ, да го почитуваш, уважуваш,чуваш, и се грижиш за неговите потреби, не е срамно.Е гордост и патриотизам. Тоа е исто како да бидеш добар кон сопственото семејство. Да не му вршиш семејно насилство. Како се дефинира семејното, слично можеме и она кон народот, психички, физички, финансиски, како злоупотреба на моќ и власт. Не е срамно […]

Read more

КВАНТНА ПСИХОЛОГИЈА

Квантната  психологија го потенцира влијанието на нашите уверувања во доживувањето на стварноста. Од голем број можности ние ке манифестираме она што е во склад со нашите најдлабоки уверувања.  Најголема пречка на психолошки и духовен развој и напредок се ставовите и уверувањата формирани и втиснати во минатото. Квантна психологија ги менува нашите искуства од минатотото кои пречат за реално и здраво […]

Read more

ВРЕМЕ НА СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА

Ова е време на социјализација. Да, социјализација и тоа 100 %. Сите сме социјализирани од најмало до најголемо. Од рурални и градски средини, од високи и ниски класи, ама баш сите нема тука никаква разлика. И на сите ни е океј. Ептен сме си социјализирани, се ни е на тацна, тука сервирано и не треба да си се грижиме за […]

Read more

ЕФТИНОТО НЕ Е УБАВО ЗА ЈАДЕЊЕ

Сакате  да бидете граѓанин на светот и сте. Ги признавате сите нации. Но во исто време сте и Македонци. Ве чуди фактот кога не Ве признаваат или морате името да си го менувате.Нешто што е толку природно и го носите како носот, устата , ушите. Кажете му на Англичанец, Француз или Германец името на државата или својата националност да ги […]

Read more

Вдахновението на Св.Троица

МАНАСТИРСКИОТ КОМПЛЕКС СВЕТА ТРОИЦА, СКАЧКОВЦЕ , КУМАНОВО Манастирскиот комплекс Света Троица, во с. Скачковце, Куманово, каде ктитор е Прота Пајковски, се наоѓа на магистралниот пат Куманово- Св.Николе, со видлив патоказ, отворен секој ден, од изгрејсонце, до зајдисонце. Воодушевена од мирот и убавината кои ги нуди ова место, ги споделувам со Вас сликите на сеници за ручек и одмор, игралиште за […]

Read more

Предизвикот Мегалитска Oпсерваторија Кокино

КОКИНО Во североисточниот дел на Република Македонија, под планинскиот врв Татиќев Камен во Општината Старо Нагоричане, во атарот на селото Кокино, на границата на селото Арбанашко, се наоѓа археолошкиот локалитет од бронзено доба , со сите карактеристики на митска света планина , но и древна опсерваторија, позната под името Мегалитска опсерваторија Кокино. Целиот регион е денес ретко населен , така […]

Read more

Секој уметник треба да биде слободен

Во четврток во 17.30 часот, во Матица Ексклузив, ќе се одржи промоција на романот Ѕвездата на Егер, класичен унгарски роман од Геза Гардоњи, во превод на Паскал Гилевски , со поговор на авторот. На промоцијата ќе зборуваат амбасадорот на Унгарија во Република Македонија, Јожеф Бенце и Раде Силјан како и државен секретар за култура и научна дипломатија Ијѓарто Иштфан. Дејствието […]

Read more

Интервју со Brit Lilit – прекрасната Елена Пренџова

10410148_10205565860014282_311874545632536005_n (1)

Будност: Добитник сте на Карамнова награда 2014?  Сигурно се чувствувате фантастично? Со нетрпение ја очекувам промоцијата на наградената книга „Љубољубна“ за да ја споделам радоста со пријателите и читателите! Па да, се чувствувам очекувано убаво. Наградата „Ацо Караманов“ е државна награда што се доделува на млад автор за необјавен ракопис и се состои од чест, одговорност и објавување книга. Се […]

Read more
1 73 74 75 76