ВРЗУВАЊЕ ШАЛ И МАРАМА НА ВОЗБУДЛИВИ НАЧИНИ

zp-moda-(1)

    Ладно е надвор и времето е одлично модерен шал. А доколку не сакате постојано на исти начини да ги носите Вашите шалови и марами, еве Ви интересни нови начини кои веруваме дека ке Ви се допаднат. https://www.youtube.com/watch?v=3wyfgypQIII#t=180во

Read more

ДА ПИШУВАМ ИЛИ НЕ?

url

Пишувањето е една од десетте професии што кај луѓето, особено кај мажите, предизвикува депресија, покажува најновото истражување. Според резултатите од истражувањето, уметниците и писателите се меѓу десетте најдепресивни професии заедно со професорите, социјалните работници, финансиските советници и трговците. Нередовната плата и изолацијата се главни причини за депресивно расположение на писателите и уметниците, меѓу кои речиси седум проценти барем еднаш во […]

Read more

ВРЕМЕ ЗА ЧАЈ!

esenska_ljubov

Земјата на чајот е Кина, а неговата употреба е врзана за 10 в.п.н.е. Тој се приготвува со неколкуминутно киснење во врела вода на листови, цветови или стебленца од чајната билка (лат.camellia sinensis). Четирите основни видови на вистински чај се црниот, зелениот и белиот чај. Секако постојат и билни или билно-овошни чаеви, кои во суштина претставуваат инфузии од овошки или билки […]

Read more

КУЛТУРАТА Е ЗДРАВЈЕ, НЕ КУЛТУРАТА Е БОЛЕСТ – ТРАЈЧЕ КАЦАРОВ

11

Како дете сакав да личам на дедо Зашто дедо беше смрт за Тоде И сите вампири во маалото Како млад маж сакав да личам на тато Зашто тато беше смрт за Крсто И сите шахисти и спортисти од маалото Сега кога сериозно чекорам кон староста Сакам да личам на баба Александра Зашто таа беше долговечна Пред некој ден прочитав статија со […]

Read more

ТЕСТ ШТО ИСПОЛНУВА ЖЕЛБИ

dalai-lama

Има разни контроверзии околу овој тест, се зборува дека го составил Далај Лама и дека е  популарен во Тибет. Што е точно не можеме да знаеме, многумина тврдат дека желбата им се исполнила, и би Ви посакале пријатна забава. При решавањето на тестот најважно е да бидете искрени со себе, ова е анонимен тест, одговорите најдобро е да ги фрлите […]

Read more

“НАЈУБАВИТЕ” КУЌИ НА СВЕТОТ

Worlds-Most-Beautiful-Homes-15

Каде се наоѓаат најубавите куќи на светот и во чија сопственост се? Тоа е помалку важно, затоа што за вкусовите не се дискутира. Понекогаш и скромната куќа може да биде топло и полно со сензибилитет катче за тие кои живеат во него, но и за сите пријатели кои го посетуваат. Сепак, еве еден мал дел од убавите (и луксузни) куќи […]

Read more

ПОТРЕБАТА ОД ПРОТЕСТНА НОТА – ИМЕТО НЕМА ДА СЕ МЕНУВА.ТОЧКА.

“Coats of arms”, Korenic – Neoric, Dubrovnik, 1595   Оливера Доцевска Македончето дојде ден кога треба да биде Македонец. Оние кои не претставуваат како интелегенција , внатре и во светот, да престанат дефинитивно да ја употребуваат таа погрдна додавка ЧЕ, на крајот од името на Нацијата.На Народот. Република Македонија, навремено, во секој поединечен случај, да упати протестна нота по повод изјави […]

Read more

ФАСЦИНИРАНОСТ

the-eagle-nebula

Да бидеш фасциниран од ѕвездите, планетите, Унивезумот, од космичките прашини и редови, од Hubble…можеби е летање во небо, во незамисливото, бесконечното, недофатливото. Сетете се, само Небото е граница. А од што да бидете? Од војните, политиката, глупоста, криминалот, ограниченоста, неспосбноста доборото да се согледа? Не, подобро е нагоре и далеку да се гледа. Умот да е отворен.Таму се раѓааат Ѕвездите […]

Read more

И З В Е С Т У В А Њ Е Од планинарската секција на друштвото ‘Франце Прешерн

DSC_7542

Планинарската секција ве информира  дека Федерацијата на планинарски спортови на ден 14.12.2014 ќе го одбележи светскиот ден на планината – Матка 2014, спрема следната програма. Опција 1 Планинарска патека, Скопје- Водно- Матка /5 часа пешачење . Стартно место, ОУ /Кочо Рацин во  07,00 ч /со водич Доколку сакате да се дружите со членовите од Франце  Прешерн ,ќе се споиме на […]

Read more

СПАСЕ – ПОЛТРОНОТ (приказна)

Srdic-POLTRON

Спасе беше добро дете. Барем така велеа за него родителите и наставниците. Секогаш послушен и вреден, иако некој одвереме навреме, за него ќе кажеше дека е премногу приврзан за мајка му. Наставниците го обожуваа затоа што секогаш имаше информација за тоа кој препишува, кој лошо зборува за нив, па знаеше и да си додаде по некој сочен збор. Бунтовниците во […]

Read more
1 70 71 72 73 74 80