Category Archives: HBO Свет

Средба на Зеид Раад Ал Хусеин ( Висок комесар за човекови права на УН) со домородните организации во Гватемала

28389235951_f368cf86dc_b

Високиот комесар за човекови права на Обединети нации, Зеид Раад Ал Хусеин на 17-18 ноември, 2017, ја посети Гватемала.Во таа прилика тој изјави: “Ги повикувам властите на Гватамала да го гарантираат целосното уживање на правата на домородните народи … Исто така, многу сум загрижен поради присилното иселување на домородните луѓе, спротивно на стандардите за човекови права,кои доведоа до повеќе понатамошни […]

Read more

Кировска: Има повеќе притисоци, отколку слобода во медиумите

img_9420

превземено од civilmedia.mk Лидија Кировска, новинарка во кумановското радио „Браво“, за ЦИВИЛ Медиа изјави дека секогаш работела со уредници што не дозволувале мешање на политичките и бизнис центрите на моќ, недозволувајќи им да вршат притисок врз новинарите и врз медиумот. повеќе прочитајте на https://civilmedia.mk/kirovska-ima-pov-pritisozi-otkolku-sloboda-vo-mdiumit/  

Read more

Недела на грижа за стари лица

Flag_of_the_Red_Cross.svg

Почитувани, По повод Неделата за грижа за стари лица,Јустиција ќе спроведе и ќе учествува во повеќе активности со Црвен крст на Република Македонија, Инклузива М, Црвен крст Куманово, Здружение на пензионери за периодот од 21.11.-24.11.2017 година. Во прилог , агендата. Придружете ни се ДЕН, ЧАС , АКТИВНОСТ, МЕСТО 21.11.2017 (вторник), во просториите на Црвен крст на Македонија, Скопје 10.00 – […]

Read more

Ги гледам новите курири и првоборците, вистински и лажни…

thumbnail_23518965_10215086335140210_734286950288918058_n

превземено од civilmedia.mk Пишува Џабир Дерала Ги гледам бескарактерните ѓубриња заштитени од украдените пари, адвокатите без образ и корумпираните судии. Го гледам, без изненадување, ефектот „сончоглед“, сите тие квази новинари и интелектуалци и медиумските газди чии раце се масни од крвта и солзите на жртвите на режимот. Ги гледам како ги токмат своите лакоми задници до новите политички и финансиски […]

Read more

Промоција на книгата „Живот во кутија“ на Томислав Кежаровски

23548121_10214874056625112_1552318677_n

Утре, на ден 16.11.2017 година, од 18-20 часот, во просториите на ФОН Универзитетот, ќе се одржи промоција на книгата „Живот во кутија“ на Томислав Кежаровски. Томислав ќе напише на настанот креиран на фејсбук по овој повод: “Почитувани пријатели, колеги, другарки и другари соборци, дами и господа, ми претставува огромно задоволство да ве поканам да присуствувате на промоцијата на мојата прва […]

Read more

Принципите на толеранција мора да бидат вткаени во сите пори на општеството

tolerance

превземено од civilmedia.mk 6 ноември, Меѓународен ден за толеранција ЦИВИЛ – Центар за слобода го одбележува и ги поддржува сите активности поврзани со Меѓународниот ден за толеранција и ги повикува сите граѓанки и граѓани да дадат активен придонес кон негувањето и практикувањето на принципите на толеранцијата во општеството. Државата, институциите и сите структури на политичка, општествена или финансиска моќ имаат […]

Read more

Париски разговори во Вруток или Гиновци, зошто да не? – Пишува Џабир Дерала

IMG_0533

 превземено од civilmedia.mk Проект Жан Моне. Убаво звучи. Добри намери и сиот тој џез… Но, да не заборавиме на тоа дека и патот кон пеколот е поплочен со добри намери. Затоа, Иво Вајгл би требало да одговори на неколку дополнителни прашања. Да се потсетиме, две од двете најголеми кризи низ кои помина Македонија, беа разрешени на тлото на земјата. Конфликтот […]

Read more

Ајне клајне сексфантазие!-пишува Диана Тахири

16113979_1223146184430251_4630139102562299113_n

превземено од civilmedia.mk Постои еден „мит“ во македонското општество, за жените и мажите Албанки и Албанци, кој се состои од мешавина на љубопитство од егзотична точка на гледање и доживување на горенаведните примероци, и љубопитство во смисла на примарен животински инстинкт, и којшто „мит“ се одржува во живот со секое „новојавление“ на одредени примероци од оваа етничка припадност. Не дека […]

Read more

Добар почеток на добра колумна, дали е добар почеток за Адвокатурата на Република Македонија?

11200785_10206894168941175_7029296155317792234_n-2-392x280

Набљудувајќи ја колумнистичката сцена на Република Македонија, иако не сум љубител и фан, со оглед на тоа дека  неискреноста и партиската припадност  на најголемиот дел од колумнистите се гледа од Вселената и нивните  колумни се нешто како кич, нешто веќе видено, нешто што иритира, потсетува на се што било неубаво и претходно,тешко можам за некој да се изјаснам со – […]

Read more

Потпишани договори со 12 граѓански здруженија за поддршка на проекти за социјална инклузија на старите лица

22885851_10214983202041947_569536857568890558_n

текстот е превземен од ckrm.org.mk Во рамките на Регионалниот проект „Преземање на акција за социјална инклузија на старите лица“ финансиран од Европската унија, финансиски поддржан од Австрискиот Црвен крст и Австриската агенција за развој, Црвениот крст на Република Македонија и здружението Хуманост како зеднички партнери во проектот, објавија повик до граѓанските здруженија за поддршка на проекти за социјална инклузија на […]

Read more
1 2 3 13