Category Archives: патеписи

“Ајде заедно да ги истражиме ѕвездите и да ги покориме пустините…” – Симон Калајџиев

14021741_10210390317462963_661243240324700648_n

Симон Ка­лај­џи­ев е млад автор,  кој дип­ло­ми­ра во 2009 го­ди­на на Фа­кул­те­тот за ли­ков­ни умет­но­сти во Скоп­је во кла­са­та на про­фе­со­рот Ру­бенс Ко­ру­бин. Зад се­бе има пет са­мо­стој­ни из­лож­би, а учес­тву­вал и на два­на­е­сет груп­ни прет­ста­ву­ва­ња во зем­ја­ва и во странс­тво. Негова оми­ле­на те­ма  е ур­ба­ни­от пеј­заж, а па­ту­ва­ња­та му се па­си­ја. Воодушевен од културата на  источните земји се одлучил […]

Read more

Скопје од поинаков агол – 5-ти февруари ,о.д.

10965307_10206151133925764_1913694373_n

Секој град, секое место, секој изминат пат, миг од времето, зависи од перспективата на оној кој во тој миг го восприема со своите сетила,разум и свесност. Ако го погледнеме од поинаков агол, …на патеките кои минеме, на нашиот поглед кон светот..понекогаш очите можат да гледаат помалу, некогаш повеќе..некогаш современост..некогаш само мали парчиња небо или гранки..Зависно до  денот, зависно од човекот, […]

Read more

Замрзнати Нијагара водопади

AA8Mojh-663x280

Чувстовото да планинариш и да ги совладуваш неверојатните висини на планините сигурно е неспоредливо со било што друго. Погледнете како изгледа да  планинариш и да се качуваш на мраз на грандиозните замрзнати, Нијагара водопади.

Read more

Mallorca, España- Мајорка , Шпанија

10868165_829703740412376_3505351231131942889_n

Мајорка е најголемиот остров во Шпанија. Таа се наоѓа во Средоземното Море и им припаѓа на Балеарските Острови, заедно со Ибица, Менорка и Форментера. Јасно море, прекрасни песочни плажи, скриени лагуни по должината на брегот долг 554 километри, борови, палми или планински масиви – сите на едно место. Мајорка е остров, за разлика од останатите, една од омилените дестинации за […]

Read more

ФАСЦИНИРАНОСТ

the-eagle-nebula

Да бидеш фасциниран од ѕвездите, планетите, Унивезумот, од космичките прашини и редови, од Hubble…можеби е летање во небо, во незамисливото, бесконечното, недофатливото. Сетете се, само Небото е граница. А од што да бидете? Од војните, политиката, глупоста, криминалот, ограниченоста, неспосбноста доборото да се согледа? Не, подобро е нагоре и далеку да се гледа. Умот да е отворен.Таму се раѓааат Ѕвездите […]

Read more

НОРВЕШКА – СТУДЕНСКИ РАЈ

Reine Panorama

  Да отпатуваме на север, во многу богатата скандинавска држава – Норвешка, која е полна со изненадувања. Може да ви се случи да не ве поздрават соседите, но и да разговарате со некој факултетски професор на појадок или ручек како да сте најголеми пријатели. Често е јавното искажување на наклоност и пријателство на голем дел од луѓето кои ве опкружуваат, […]

Read more

Тосканска екстаза на вкусот – La Taverna di San Giuseppe

7.jpg

            La Taverna di San Giuseppe, е надалеку прочуен ресторан,  ексклузивен и типичен. Ресторанот е на 400 метри од Piazza del Campo, во историскиот центар на градот Сиена во Италија. Марко, сопственикот на ресторанот, со големо искуство и професионализам, создаде место каде ќе се откријат неверојатни и нови сензации на вкусот, нудени со квалитет и […]

Read more

ЗАЧИНИТЕ НА ПАРИЗ

  Во Париз се е зачинето со љубов и посебен зачин, не му го знаете името, но афродизијак е. Го мирисате дури пешачите низ Rue du Herold, Rue de Louvre, покрај Seine…Зачинот, не знаете кој е, ни кога ќе заминете..Но знаете дека тоа чувство,тој вкус, во усните Ваши,  во себе, ќе го имате цел живот..и секогаш ќе копнеете да се […]

Read more

АВАНТУРАТА –  АЉАСКА

Посебна и речиси недопрена Аљаска е една од дестинациите кои во животот барем еднаш треба да се посетат. Приказната за Аљаска е една од најнеобичните во светската историја. Во 19. Век припаѓала на Русија, ама цар Александар Втори ја продал на Америка за 7,2 милиони долари. Тогаш американците нивниот државен секретар го осудиле поради мислење дека е “најглупа трансакција на […]

Read more
1 2