Category Archives: уметност

“Ајде заедно да ги истражиме ѕвездите и да ги покориме пустините…” – Симон Калајџиев

14021741_10210390317462963_661243240324700648_n

Симон Ка­лај­џи­ев е млад автор,  кој дип­ло­ми­ра во 2009 го­ди­на на Фа­кул­те­тот за ли­ков­ни умет­но­сти во Скоп­је во кла­са­та на про­фе­со­рот Ру­бенс Ко­ру­бин. Зад се­бе има пет са­мо­стој­ни из­лож­би, а учес­тву­вал и на два­на­е­сет груп­ни прет­ста­ву­ва­ња во зем­ја­ва и во странс­тво. Негова оми­ле­на те­ма  е ур­ба­ни­от пеј­заж, а па­ту­ва­ња­та му се па­си­ја. Воодушевен од културата на  источните земји се одлучил […]

Read more

„ И тогаш Јаков му дари на Јосиф шарена облека“ , промоција на нова книга на Дарко Лешоски

19756880_10212929403380452_3326154793688752725_n

Промоција на нова поетска стихозбирка на Дарко Лешоски, ќе се оддржи вечерва 12 јули 2017, во Музеј на современа уметност – Скопје (https://goo.gl/maps/aVUjTFDS8tR2) со почеток во 20:00 часот. Влезот е слободен и отворен за сите. Музика: Sonja Ismail Ognenoska Поддржано од Stobi Winery – Винарија Стоби и “Milieukontakt Macedonia” (member of Milieukontakt International Network) ” Нема да ја отвори никој […]

Read more

Хуманитарен настан на Поетри слем Македонија, на 19 Јули, 21 часот во МКЦ Клуб ресторан

12417540_539924142854840_7296889458379549622_n

” Девојки и момци, како сте? како се разладувате по жештиниве? Поетри слем мк ви пишува да ве „мобилизира“ за вонреден хуманитарен слем-настан. ХУманитарниот слем астан ќе се оддржи на 19-ти Јули во 21 часот во МКЦ Клуб ресторан во Скопје. Помагаме на семејна жена од социјална група граѓани. Линк за детално инфо: http://start.mk/…/srce-da-ti-prepukne-mamo-ke-gledaat-decat… Може да се приклучат сите оние […]

Read more

„Birday“ – нова изложба на Миро Масин

15591482_1819669551578819_3529128102939426704_o

На 23-ти Декември 2016(петок) , од 12 – 20 часот, на ул .Кузман Шапкарев 41 (Ѓорче Петров, уметничка населба), ќе биде поставена изложбата на реномираниот македонски уметник, Мирослав Масин, „Birday“. Академскиот сликар Мирослав Масин веќе ја поставува изложбата .Како што информираат , на изложбата ќе може да се купи дело  од Авторот. Мирослав Масин е роден во 1963 година. Дипломирал […]

Read more

Gema Bocardo Clavijo (Шпанија) – Мостови , ѕидови и ” Зајди , зајди јасно Сонце”

11988234_883646748390281_3281234617213835752_n (2)

Пишува Оливера Доцевска – “Мостови , не ѕидови” – Хема Бокардо GEMA BOCARDO CLAVIJO (Шпанија), е  почитувач на македонската култура, посебно на македонската песна и поезија. Нејзина голема желба,  на меѓународниот поетски фестивал во Саранда, “Трирема на Јoнска поезија”, во организација на Клуб на Јонски креатори  (Агим Мато и Дашамир Мало),   беше  да ја слушне, во живо ”  Зајди, […]

Read more

Хумористично сатиричниот роман  „ЈАД“ – ново книжевно чедо на Трајче Кацаров

           Кратка анотација за  „ЈАД“  Трајче Кацаров „Да заразиш некого со чекање тоа е најсигурниот начин да владееш со него. Тоа значи да го направиш непокретен и  безопасен засекогаш. Чекањето како заблуда,  потврда е од секој затвор и појака е од најјаките окови, зашто со многу среќа и вештина од затворот можеш да избегаш, а од оковите да се ослободиш, […]

Read more

РЕНОАР – за 50 долари

46,1

,,Пејсажот на крајбрежјето на Сена,,  –  е слика на Пјер Огист Реноар која ја овековечила Сена со нејзиното течење низ предградието на Париз. Ја пронашла една  госпоѓа од  Вирџинија – САД која имала навика да купува старини од пазари за стари работи. Првин кога ја здогледала сликата и не и оставила толку голем впечаток како големата сјајна рамка. Ја купила […]

Read more

Промоција на “За жените кои немаат куќа и три обични дена” на Сеида Бегановиќ

2964_1126659857062_8255153_n

Утре, на ден 23 март 2015 година,во 20.00 часот,  во Младински културен центар (МКЦ), на Кеј Димитар Влахов , во Скопје, своја промоција ќе има делото на извонредната македонска авторка Сеида Бегановиќ, “За жените кои немаат куќа и три обични дена”. Промотори на книгата ќе бидат: Владимир Мартиновски  и Eлизабета Шелева, а модератор Ѓоко Здравевски. Делови од книгата  ќе читаат : Елена Митреска, […]

Read more

“Улица љубов”- изложба на слики на Ване Костуранов во МКЦ

1907451_10205208802553456_4607780081401310448_n (1)

Во четврток, 12 март, 20 часот, во галерија МКЦ, Скопје, ќе биде отворена изложбата на Ване Костуранов насловена “Улица љубов”. Изложбата ќе ја отвори поетот Никола Маџиров. Куќите на Ване Костуранов изгледаат природно надвор од симболите на градот, надвор од природните синџири на урбаната законитост. Во неговите животворни улици, куќите се вертикали на присуството во потрага по свој дом. – […]

Read more
1 2