Category Archives: огласување

„ И тогаш Јаков му дари на Јосиф шарена облека“ , промоција на нова книга на Дарко Лешоски

19756880_10212929403380452_3326154793688752725_n

Промоција на нова поетска стихозбирка на Дарко Лешоски, ќе се оддржи вечерва 12 јули 2017, во Музеј на современа уметност – Скопје (https://goo.gl/maps/aVUjTFDS8tR2) со почеток во 20:00 часот. Влезот е слободен и отворен за сите. Музика: Sonja Ismail Ognenoska Поддржано од Stobi Winery – Винарија Стоби и “Milieukontakt Macedonia” (member of Milieukontakt International Network) ” Нема да ја отвори никој […]

Read more

Хуманитарен настан на Поетри слем Македонија, на 19 Јули, 21 часот во МКЦ Клуб ресторан

12417540_539924142854840_7296889458379549622_n

” Девојки и момци, како сте? како се разладувате по жештиниве? Поетри слем мк ви пишува да ве „мобилизира“ за вонреден хуманитарен слем-настан. ХУманитарниот слем астан ќе се оддржи на 19-ти Јули во 21 часот во МКЦ Клуб ресторан во Скопје. Помагаме на семејна жена од социјална група граѓани. Линк за детално инфо: http://start.mk/…/srce-da-ti-prepukne-mamo-ke-gledaat-decat… Може да се приклучат сите оние […]

Read more

„Birday“ – нова изложба на Миро Масин

15591482_1819669551578819_3529128102939426704_o

На 23-ти Декември 2016(петок) , од 12 – 20 часот, на ул .Кузман Шапкарев 41 (Ѓорче Петров, уметничка населба), ќе биде поставена изложбата на реномираниот македонски уметник, Мирослав Масин, „Birday“. Академскиот сликар Мирослав Масин веќе ја поставува изложбата .Како што информираат , на изложбата ќе може да се купи дело  од Авторот. Мирослав Масин е роден во 1963 година. Дипломирал […]

Read more

Бесплатни пробни тестови по ТОЕФЛ и ИЕЛТС на Универзитетот Евро- Балкан

14997037_1151345444919601_2044579088_n

Универзитетот Евро – Балкан нуди подгoтовка за иднината, со бесплатен пробен тест по ТОЕФЛ и ИЕЛТС , како и бесплатната презентација . Пријавувањето е до 11 Ноември, кај м-р Елена Пренџова. тел.077 56 55 37       (02) 3 075 570

Read more

Gema Bocardo Clavijo (Шпанија) – Мостови , ѕидови и ” Зајди , зајди јасно Сонце”

11988234_883646748390281_3281234617213835752_n (2)

Пишува Оливера Доцевска – “Мостови , не ѕидови” – Хема Бокардо GEMA BOCARDO CLAVIJO (Шпанија), е  почитувач на македонската култура, посебно на македонската песна и поезија. Нејзина голема желба,  на меѓународниот поетски фестивал во Саранда, “Трирема на Јoнска поезија”, во организација на Клуб на Јонски креатори  (Агим Мато и Дашамир Мало),   беше  да ја слушне, во живо ”  Зајди, […]

Read more

Охридската архиепископија и Македонците

Охридската архиепископија е првата словенска православна црква која дејствувала на голем дел од Балканскиот Полуостров и таа се смета за историска компонента на Македонската Православна Црква во Македонија. Поданиците на Охридската Архиепископија ја сметале и чувствувале истата како Македонска и таа всушност го ширела македонското име. Под јуриздикција на Охридската Архиепископија била и Пеќската патријаршија, која за секоја своја одлука и […]

Read more

Хумористично сатиричниот роман  „ЈАД“ – ново книжевно чедо на Трајче Кацаров

           Кратка анотација за  „ЈАД“  Трајче Кацаров „Да заразиш некого со чекање тоа е најсигурниот начин да владееш со него. Тоа значи да го направиш непокретен и  безопасен засекогаш. Чекањето како заблуда,  потврда е од секој затвор и појака е од најјаките окови, зашто со многу среќа и вештина од затворот можеш да избегаш, а од оковите да се ослободиш, […]

Read more

РЕНОАР – за 50 долари

46,1

,,Пејсажот на крајбрежјето на Сена,,  –  е слика на Пјер Огист Реноар која ја овековечила Сена со нејзиното течење низ предградието на Париз. Ја пронашла една  госпоѓа од  Вирџинија – САД која имала навика да купува старини од пазари за стари работи. Првин кога ја здогледала сликата и не и оставила толку голем впечаток како големата сјајна рамка. Ја купила […]

Read more

Промоција на “За жените кои немаат куќа и три обични дена” на Сеида Бегановиќ

2964_1126659857062_8255153_n

Утре, на ден 23 март 2015 година,во 20.00 часот,  во Младински културен центар (МКЦ), на Кеј Димитар Влахов , во Скопје, своја промоција ќе има делото на извонредната македонска авторка Сеида Бегановиќ, “За жените кои немаат куќа и три обични дена”. Промотори на книгата ќе бидат: Владимир Мартиновски  и Eлизабета Шелева, а модератор Ѓоко Здравевски. Делови од книгата  ќе читаат : Елена Митреска, […]

Read more
1 2 3