Category Archives: младите надежи во културата

Конкурс за „Есенски креативен мозаик“ (книжевно-поетска работилница), Дом на култура Кочо Рацин, Скопје

images

ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ – Скопје објавува   КОНКУРС за „Есенски креативен мозаик“ (книжевно-поетска работилница) Место на одржување: Објект Дом на градежниците Рок за пријавување: 29 септември 2017               ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“- Скопје под покровителство на Град Скопје објавува Конкурс за учесници на книжевно-поетска работилница. Целта на работилницата е развивање на креативното мислење и […]

Read more

“Ајде заедно да ги истражиме ѕвездите и да ги покориме пустините…” – Симон Калајџиев

14021741_10210390317462963_661243240324700648_n

Симон Ка­лај­џи­ев е млад автор,  кој дип­ло­ми­ра во 2009 го­ди­на на Фа­кул­те­тот за ли­ков­ни умет­но­сти во Скоп­је во кла­са­та на про­фе­со­рот Ру­бенс Ко­ру­бин. Зад се­бе има пет са­мо­стој­ни из­лож­би, а учес­тву­вал и на два­на­е­сет груп­ни прет­ста­ву­ва­ња во зем­ја­ва и во странс­тво. Негова оми­ле­на те­ма  е ур­ба­ни­от пеј­заж, а па­ту­ва­ња­та му се па­си­ја. Воодушевен од културата на  источните земји се одлучил […]

Read more

Хуманитарен настан на Поетри слем Македонија, на 19 Јули, 21 часот во МКЦ Клуб ресторан

12417540_539924142854840_7296889458379549622_n

” Девојки и момци, како сте? како се разладувате по жештиниве? Поетри слем мк ви пишува да ве „мобилизира“ за вонреден хуманитарен слем-настан. ХУманитарниот слем астан ќе се оддржи на 19-ти Јули во 21 часот во МКЦ Клуб ресторан во Скопје. Помагаме на семејна жена од социјална група граѓани. Линк за детално инфо: http://start.mk/…/srce-da-ti-prepukne-mamo-ke-gledaat-decat… Може да се приклучат сите оние […]

Read more

Продолжува традицијата на фестивалот Крик на жената (Woman Scream )

African girl laying with face on hands in park.

Во Република Македонија ,  на 28-ми Март 2017, ќе се оддржи по втор пат Меѓународниот фестивал на поезија и уметност – Крик на жената или Woman Scream , ширум светот познат како Women Poets International Movement (Mujeres Poetas Internacional MPI),кој потекнува од Доминиканската република и е координиран , на меѓународно ниво од страна на  Jael Uribe, како Претседател на MPI. […]

Read more

Астални проекции по 25 пат во Менада

15181359_1753837514878733_1405179507081361327_n

На 29 ноември  од 20-24 часот, во Менада, Скопје, по 25 пат се организираат Астални проекции. “Овој ноември двапати организираме Астални, оти во декември нема да има. Добредојдени сте во вторник. Убај љуѓе се собравме, а ќе ни свират и девојките од Перија. Учествуваат: Лилјана Дирјан Перо Сарџоски Јулијана Величковска Живко Грозданоски Митко Гогов Мартина Јанеска Диме Данов Рина Јанкуловска […]

Read more

Цивил – Центар за слобода и Караванот на слободата со голем мултимедијален хепенинг во Куманово во петок на 2 септември!

14192738_1814244248790922_3717998081033475993_n

превземено од https://www.facebook.com/messages/new http://freedom.mk/2016/08/karavanot-na-slobodata-nedelava-vo-kumanovsko/ Денес, на 1 септември 2016, Караванот на слободата ќе допатува во Куманово, Липково, Кратово и Крива Паланка. Во 12 часот на плоштадот во Куманово, тимот на организаторот ЦИВИЛ ќе одржи прес-конференција, на која ќе ја презентира програмата на големиот мултимедијален настан во Куманово и на претстојните активности на Караванот во овој регион во текот на денот. […]

Read more

“Најдобро“ од ЕМА

14111978_10210465065970953_575331134_n

ЕМА е ново и надежно име на нашата музичка сцена. Нејзиниот најнов сингл носи наслов “Најдобро“ и е љубовна поп балада спакувана во рок/аренби аранжман. Изведувач: ЕМА(https://www.fb.com/ema.com.mk) Тема: НАЈДОБРО Музика: Даниел Данн Текст: Ксенија Николова Аражман: Даниел Данн, Иле Спасев ПРОМОТИВНОТО ВИДЕО МОЖЕ ДА ГО ПОГЛЕДНЕТЕ И СПОДЕЛИТЕ ПРЕКУ СЛЕДНИОВ ЛИНК: https://www.youtube.com/watch?v=0l285MYy_Vc ЗА ИЗВЕДУВАЧОТ: Таа е дипломиран стручен забен техничар, […]

Read more

“Караванот на Слободата” на Цивил – Центар за Слобода продолжува кон југоистокот на Македонија

Leaflet-Strumica-02a-1-300x212

превземено од http://freedom.mk/2016/08/karavanot-na-slobodata-patuva-vo/ Утре, (среда, 10 август 2016), Караванот на слободата ќе допатува до Гевгелија, Дојран, Валандово и Богданци. Настаните ќе започнат во 14 часот во центарот на Валандово, Богданци и Дојран со ди-џеј сетови и проекции на артистите и презентации од страна и активистите на Караванот за претстојните настани и нивниот распоред. Караванот потоа ќе продолжи кон Гевгелија, каде […]

Read more

НАЈАВА за фестивалот Woman Scream, Меѓународен фестивал на поезија и уметност

Poster Woman Scream 2016 (Horizontal) small

На ден 28.03.2016 година , со почеток во 20 часот, во МКЦ (Клуб ресторан), во Скопје, ќе се оддржи фестивалот Woman Scream ,  Меѓународен  фестивал на поезија и уметност, ширум светот познат како Women Poets International Movement (Mujeres Poetas Internacional MPI), кој потекнува од Доминиканската република и е координиран , на меѓународно ниво од страна на Jael Uribe, како Претседател […]

Read more

Започнува Работилницата по стилски вежби за пишување под менторство на Елена Пренџова

11947551_630194727083631_1585163070176839075_n

На 23 Октомври,  започнува петседмичната работилница по стилски вежби за пишување кај DjolevAndArts. Работилницата ќе се одвива под менторство на Елена Пренџова. Елена Пренџова е дипломирана професорка по англиски јазик и книжевност и магистрандка по филолошки науки. Како поетеса во јавноста е присутна една деценија. Авторка е на шест книги поезија и уредничка на една антологија на млади македонски поети. […]

Read more
1 2