Category Archives: интервју

Кировска: Има повеќе притисоци, отколку слобода во медиумите

img_9420

превземено од civilmedia.mk Лидија Кировска, новинарка во кумановското радио „Браво“, за ЦИВИЛ Медиа изјави дека секогаш работела со уредници што не дозволувале мешање на политичките и бизнис центрите на моќ, недозволувајќи им да вршат притисок врз новинарите и врз медиумот. повеќе прочитајте на https://civilmedia.mk/kirovska-ima-pov-pritisozi-otkolku-sloboda-vo-mdiumit/  

Read more

“ENCHANTÉ ” Изложба на Мирослав Масин во Словенија

23559674_1962311057314667_1639922701899825641_n

Од 19-ти ноември до 3-ти декември 2017 , во галерија Кос во Љубљана, ќе биде поставена изложбата на Мирослав Масин “ENCHANTÉ ” . „Ашанте“ преставува сублимат на неговите поранешни циклуси. Мирослав Масин е роден во 1963 година. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во 1988 година и е член на Македонското здружение на ликовни уметници (ДЛУМ). Во перидот […]

Read more

Милчо Манчевски: Не припаѓам на ниту една банда

img_1014

превземено од civilmedia.mk За тврдењата на власта дека опозициските „бомби“ се монтирани и креирани, а во кои се разобличија криминалите на владата на Груевски, тој се изрази лаконски – ако „бомбите„ се монтирани, ќе го земе тој човек да работи на неговиот следен проект. Милчо Манчевски. Македонскиот режисер и уметник, познат и признаен во планетарни рамки, човекот кој никогаш не ја […]

Read more

Фрањо Франчич – Поетот кој ја преведе “Зајди, Зајди” на словенечки јазик

16473017_1853746141506939_7496065677917979772_n

Општината Пиран,(сместена на Пиранскиот полуостров , во близина на Порторож, Словенија, словенечко приморје), на 07.02.2017 година, словенечкиот културен празник го прослави со свечена манифестација “Струни на поезија” , со доделување на признанието  “Тартини”, во аудиториумот на Порторож. Домаќинот на вечерта, градоначалникот на Пиран, Питер Босман (Piter Bossman) ја ja додели наградата за исклучителни достигнувања во областа на културата на писателот, […]

Read more

Полит- анализа? за поединците кои владеат…

Prisoned_Man1

Оливера Доцевска Колку и да се трудиш да не се вовлекуваш , некогаш не можеш да премолчиш. Како ни да стоиш настрана. Имено самата состојба на хибернација, иритира, кога секој збор го мериш, дали да го напишеш, тука нема слобода. Кога новинарите кои биле приврзаници на владеечката опција се жалат на целосна пропаганда и немоќ во сопственото изразување, кога се шепка по […]

Read more

Фрањо Франчич – Истра -Словенија – Македонија е убава , и посакувам љубов и мир.

CIMG4152_800x600

” Биди со луѓето таков, каков што би сакал тие да бидат со тебе” – Фрањо Франчич Фрањо Франчич (1958, Љубљана) е поет, раскажувач, писател за деца и драмски писател. Во последните неколку години преведува преку 50 автори и преку 300 песни на поети и писатели од Балканот. Velika antologija – Videla sem pesem ( Mariborska literarna družba 2013 ) Antologija […]

Read more

Публиката кога оди на театар треба да знае каде оди – Kнига за театарската реалност

11133673_10207117896252287_1264080247542070862_n

Каролина Михајловска Театролошката студија „Двонасочна релација, театар-публика“ на драматургот и магистер по културологија во книжевноста, трајче Кацаров, е книга која раскажува за есенцијалната уметност, уметноста која го храни духот, за еквивалентот помеѓу театарот и публиката, ставајќи акцент на публиката која има еминентно значење во создавањето и реализирањето на театарскиот израз. Можеби затоа ова дело е предодредено да биде безвременско. Како […]

Read more

АНШАНТЕ -ЗАДОВОЛСТВО Е ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ – МИРОСЛАВ МАСИН

path_899

“Сонувајте, што повеќе , сонувајте” …Мирослав Масин Мирослав Масин е роден во 1963 година. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во 1988 година и е член на Македонското здружение на ликовни уметници (ДЛУМ). Во перидот од 2000 и 2001 година  е Претседател на Здружението ДЛУМ. Остварува студиски престој во Велика Британија, Франција и Чешка.Има реализирано преку 40 самостојни и околу 200 групни […]

Read more

Да сакаш е смислата на постоењето и живеењето, писателот треба да биде рушител на сопствените граници – Марина Мијаковска

11015454_10204474797842433_293769176_n

  “Да се остане буден колку што може подолго и да се живее будно и промислено секој можен ден затоа што времето не се враќа назад.” Марина Мијаковска Која е Марина Мијаковска? Што би сакале да издвоите како дел од Вашата животна приказна? Марина Мијаковска е магистар по филолошки науки, авторка на пет книги: „Номадска душа“, „Куфери“, „Психоаналитичка алхемија од страсти“, „Куќички“ […]

Read more

СЕИДА БЕГАНОВИЌ – Носталгија и култивирана наивност

2964_1126659857062_8255153_n

  “Најдлабоко во мене е всадена мислата на претконфучијанската Даи Донг филозофија: „Твоето дете е мое,  моето дете е твое, сите деца се наши, целиот свет е едно големо семејство.“   Драга Сеида, во петок, на 13.02.2015 година,  Ви беше врачена наградата„Книжевен мост“ за најуспешна книга на јазиците на националностите во Република Македонија, по повод шеесет и осум години од […]

Read more
1 2