Category Archives: психологија за вас

5 ТИПОВИ ЉУБОВНИЦИ

Познатиот психолог и специјалист за врски, доктор Ерл Хенслин ги распореди проблематичните љубовници во 5 различни категории. Кога се заљубуваме, нашите сетила се истакнуваат, нашата енергија се зголемува и ни се причинува како целиот живот да ни се менува. Како и да е, без разлика на лошите и добрите искуства од нашите возбудливи љубовни врски, ние сепак мора да ги […]

Read more

ОПТИМИСТИТЕ ЖИВЕАТ ПОДОЛГО

  Личните карактеристики, како отвореност, оптимизам, друштвеност и опуштеност се исто толку важни како и гените ако сакате да ја доживеете и надминете „стотката“. Научниците од Медицинскиот Колеџ Алберт Ајнштајн и Факултетот за Психологија на Јешива Универзитеот откриле исто така дека вклученоста во разни активности е исто така важен фактор кога се работи за долговечноста. Наодите, објавени во онлајн магазинот Стареење се […]

Read more

EГО

Зборот его е често споредуван со зборот false self, тој сопствен имиџ создаден од самите нас, што го прифаќаме као срж и што му служиме како стварно да има објективен existence. Во многу религии е препознаен како корен за незнаење и глупавост, како причина за нашите илузии и патење. Како да се ослободиме од ова его, кое ни ги контролира […]

Read more

ЗОШТО СЕ БАКНУВАМЕ?

        Сте се запрашале ли некогаш што е тоа што ги тера луѓето да се бакнуваат, и зошто многумина бакнежот го поистоветуваат со маѓија? Има многу причини зошто бакнежот има така ‘култен’ статус. Теорија на зависност Оваа теорија тврди дека сите луѓе се зависни од одредени хемикалии кои се произведуваат во човечкото тело, а кои се излачуваат […]

Read more

НЕСВЕСНО – Психологија за Вас

Structural-Iceberg.svg

Несвесното се состои од процесите кои автоматски се одвиваат во умот и не се достапни за самоиспитување, вклучува и мисловни процеси, спомени, влијание и мотивација. Несвесното содржи мисли, спомени и желби кои се наоѓаат под површината на свесноста но сеуште имаат големо влијание врз однесувањето. Терминот бил создаден од германскиот филозоф од времето на романтизмот Фридрих Шелинг, а поетот и […]

Read more

Демократска и антидемократска ориентација

301902-3-4-27944

Демократската личност ја карактеризира прифаќањето на разликите помеѓу луѓето и толеранцијата при искажувањето на различните облици на однесувањето. Антидемократите се против различноста во изразувањето на можностите кај луѓето. Антидемократите се на пример  против нови и прогресивни ставови, авангардната уметност, послободна мода и однесување. Сакаат униформно мислење и тежнеат кон елиминирање на различноста во мислењето, спротивно од демократите кои го толерираат […]

Read more

Емоционален манипулатор

02-psihopat-532-32

Емоционалните манипулатори се многу вешти во играњето на своите игри, создаваат некој вид на илузија во вашиот ум, која е мошне тешко да се прозре. Обрнете внимание на овие знаци за следен пат да не наседнувате на неговата приказна… Прават да верувате дека сè е по ваша вина Емоционалните манипулатори нема веднаш да ја покажат својата злоба: во почетокот ќе […]

Read more

Како владее авторитарниот режим – Психологија за Вас

2015-02-19 12.33.53

Во повеќето карактеристики на авторитарните режими спаѓаат и непрекидните контроли и принуди на однесувањата на членовите на општеството. Таа функција пред се, ја имаат силна полиција, ригорозните казнувања за одстапување од  изложените ставови и дозволеното однесување и строга цензура на средствата за масовна комуникација и сите поважни  пишани  и усмени комуникации. Напоредно со контролата и заканувањето функционира и развиен пропаганден […]

Read more

Силата на молитвата

„Дали знаете што значи делотворна молитва? Кога последен пат се имате помолено во рамките на своите секојдневни активности?  Во моментите на опасност, во време на неволја и болест или во миговите кога демне смртта – молитвата претставува единствен излез.  Всушност молитвата секогаш е присутна како помош во неволја.  Сепак, зошто да се чека на несреќа за да стане молитвата составен […]

Read more

БОРДЕРЛАЈН (емоционално нестабилно нарушување на личноста )

Бордерлајн или граничното нарушување на личноста денес попознато какоемоционално нестабилно нарушување на личноста во минатото било многу нејасно дефинирано. Имено, психијатрите кои први го откриле, го сместувале некаде на границата меѓу неврозите и психозите, односно помеѓу невротичниот степен на интеграција и психотичниот степан на организација на личноста. Главната карактеристика на бордерлајн нарушувањето е неговата силна и константна шема на нестабилност, која широко се протега […]

Read more
1 2 3