Category Archives: здравје

Недела на грижа за стари лица

Flag_of_the_Red_Cross.svg

Почитувани, По повод Неделата за грижа за стари лица,Јустиција ќе спроведе и ќе учествува во повеќе активности со Црвен крст на Република Македонија, Инклузива М, Црвен крст Куманово, Здружение на пензионери за периодот од 21.11.-24.11.2017 година. Во прилог , агендата. Придружете ни се ДЕН, ЧАС , АКТИВНОСТ, МЕСТО 21.11.2017 (вторник), во просториите на Црвен крст на Македонија, Скопје 10.00 – […]

Read more

Потпишани договори со 12 граѓански здруженија за поддршка на проекти за социјална инклузија на старите лица

22885851_10214983202041947_569536857568890558_n

текстот е превземен од ckrm.org.mk Во рамките на Регионалниот проект „Преземање на акција за социјална инклузија на старите лица“ финансиран од Европската унија, финансиски поддржан од Австрискиот Црвен крст и Австриската агенција за развој, Црвениот крст на Република Македонија и здружението Хуманост како зеднички партнери во проектот, објавија повик до граѓанските здруженија за поддршка на проекти за социјална инклузија на […]

Read more

Тениски турнир на Тениски клуб Куманово и гости, по повод 11 Октомври

14670908_966037460167662_2693989704721693979_n

+ галерија Во сабота, на 15-ти Октомври, од 10 часот, на новите четири (4) тениски терени, до Спортска сала Куманово, ќе се оддржи тениски турнир за млади тенисери во категории црвен, портокалов, зелен тенис, до 14 и до 16 години. Турнирот се оддржува по повод 11 Октомври. На турнирот ќе учествуваат тенисерите од клубовите ТК Куманово 2010,  ТК Тумба, со […]

Read more

Ммммм…Моцарела:)

Mozzarella_cheese

Моцарела (италијански mozzarella) е вид млечен производ кој има потекло од италијанските региони Кампанија, Апулија, Базиликата и дел од Лацио. Се добива од млеко од биволица или од крава. Моцарелата е заштитен италијански прозивод кој наоѓа широка употреба во гастрономијата. Најчесто се јаде природна, заедно со шунка и масло или како прилог во салати: типична е салатата капрезе со домати, […]

Read more

ИШИЈАС

Ишијасот се карактеризира со болка во долниот дел на грбот, која преку колкот се спушта во задниот дел на ногата, а во одредени случаи ги зафаќа стапалото и прстите. Најчесто се јавува само на едната страна. Интензитетот на болката варира. Најголем дел од луѓето закрепнуваат без специфична терапија. ШТО ПРЕТСТАВУВА ИШИЈАСОТ? Ишијасот, познат уште и како лумбоишијалгија, претставува невралгија која […]

Read more

Здрави сексуални навики

Сексуално преносливите болести се важен фактор на ризик за развој на рак на гениталните органи и кај жените и кај мажите. ХПВ инфекцијата се поврзува со ракот на грлото и телото на матката, со ракот на вагината и вулвата кај жените, како и со ракот на пенисот и анусот кај мажите. Утврдено е дека сексуално преносливите болести се почести кај […]

Read more

ЦИСТИТИС

Циститис: Сè што треба да знаете за инфекцијата на мочниот меур Инфекциите на уринарниот тракт се чест здравствен проблем, особено кај женската популација. Според истражувањата, една од пет возрасни жени во текот на животот ќе се соочи со ова заболување. Во зависност од тоа кој дел од уринарниот тракт е зафатен, разликуваме дистална ИУТ (инфекција на мочен меур и уретра) […]

Read more

Причини за стерилитет кај мажи

01

Неможноста една двојка да зачне по најмалку 1 година незаштитен сексуален однос со нормална фреквенција се нарекува стерилитет. Поимот стерилитет треба да се разликува од поимот инфертилитет. Стерилитетот претставува неспособност за концепција (оплодување), а инфертилитетот означува неспособност бременоста да се одржи докрај, односно додека детето не биде способно за живот. Тоа значи дека инфертилната жена е способна за концепција, но […]

Read more

8 најчести предизвикувачи на алергија

Имуниот систем е составен од разни типови на специјализирани клетки, протеини, ткива и органи. Неговата главна функција е детекција на штетните микроорганизми и нивно уништување. Кога имуниот систем погрешно ќе детектира одреден алерген како штетен, тогаш и покрај тоа што алергенот не е опасен за организмот, се активираат имунолошки реакции со цел уништување на „штетниот патоген“. Во тој случај станува збор за […]

Read more

Пролетта носи депресија- не давајте се!!

Спротивно на мислењето дека за време на празниците сме најдепресивни, Индексот на очај кој беше составен од Гугл , покажал дека појавите на депресија, анксиозност, болка, стрес и замор , најмногу не потресуваат  во пролетта и летото. Оваа истражување покажа  дека овие пет симптоми, драстично се намалувааат за време на  празници, што и не е зачудувачки, но сосем а логично и без истражување. […]

Read more
1 2 3 4