Category Archives: живот

„Работа, колку да не е без ич… „- на 15.09.2017, Национална конференција на лицата кои живеат во сиромаштија и социјална исклученост

Работа, колку да не е без ич ...

Македонската платформа против сиромаштија информира дека на 15 септември 2017 година од 10.00 часот, во Даре Џамбаз – Дом на хуманитарни организации во Скопје, ќе ја организира по шести пат националната конференција на сиромашни и социјално исклучени лица. Оваа година работата ја посветуваат на вработените, а сиромашни граѓани и затоа е избран насловот „Работа, колку да не е без ич […]

Read more

Конкурс за „Есенски креативен мозаик“ (книжевно-поетска работилница), Дом на култура Кочо Рацин, Скопје

images

ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ – Скопје објавува   КОНКУРС за „Есенски креативен мозаик“ (книжевно-поетска работилница) Место на одржување: Објект Дом на градежниците Рок за пријавување: 29 септември 2017               ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“- Скопје под покровителство на Град Скопје објавува Конкурс за учесници на книжевно-поетска работилница. Целта на работилницата е развивање на креативното мислење и […]

Read more

“Ајде заедно да ги истражиме ѕвездите и да ги покориме пустините…” – Симон Калајџиев

14021741_10210390317462963_661243240324700648_n

Симон Ка­лај­џи­ев е млад автор,  кој дип­ло­ми­ра во 2009 го­ди­на на Фа­кул­те­тот за ли­ков­ни умет­но­сти во Скоп­је во кла­са­та на про­фе­со­рот Ру­бенс Ко­ру­бин. Зад се­бе има пет са­мо­стој­ни из­лож­би, а учес­тву­вал и на два­на­е­сет груп­ни прет­ста­ву­ва­ња во зем­ја­ва и во странс­тво. Негова оми­ле­на те­ма  е ур­ба­ни­от пеј­заж, а па­ту­ва­ња­та му се па­си­ја. Воодушевен од културата на  источните земји се одлучил […]

Read more

Референдумот во Босилово започна на време

bogdani-referendum

превземено од civil media.mk Општинската изборна комисија во Босилово информираше дека сите 19 избирачки места се навреме отворени во 7 часот изутринава. Од ОИК известуваат дека е рано да се зборува за излезноста. На референдумското гласачко ливче граѓанките и граѓаните ќе се изјаснуваат за две прашања, дали сте за „за“ или „против“ отворање на рудникот за бакар и злато Иловица и […]

Read more

Конечни резултати од референдумот во Валандово

valandovo-plakat

превземено од civilmedia.mk Конечните резултати од референдумот во Валандово се: 4,683 гласачи излегле на референдумот, односно 46,15% од 10,141 граѓанки и граѓани запишани во Избирачкиот список, според изјавата на претставничката од ОИК, дадена за ЦИВИЛ Медиа во 00:30 часот.  Мониторинг тимовите на ЦИВИЛ – Центар за слобода го набљудуваа и овој, четврти по ред, референдум за рудниците во југоисточниот регион на […]

Read more

Птицата има слобода да заборави на слободата – Чен Хсиу – Чен (陳秀珍) Тајван

14925313_679904968844187_6908600884348520983_n

Чен Хсиу-Чен (р. 1960), поетеса, дипломирала на Одделот за кинеска литература на Универзитетот Тамкан и била уредник во повеќе весници и списанија. Нејзините публикации вклучуваат есеј “Дневник за мојот син”, поезија “Стринг Ехо во шума”, “Маска”, “Неизвесен пејзаж”, како и кинеско-англиско-шпански тријазичната збирка поезија “Ветување”. Во поблиско време, учествуваше на Меѓународниот фестивал на поезијата во Формоза, во Тамсуи, Тајван во […]

Read more

„ И тогаш Јаков му дари на Јосиф шарена облека“ , промоција на нова книга на Дарко Лешоски

19756880_10212929403380452_3326154793688752725_n

Промоција на нова поетска стихозбирка на Дарко Лешоски, ќе се оддржи вечерва 12 јули 2017, во Музеј на современа уметност – Скопје (https://goo.gl/maps/aVUjTFDS8tR2) со почеток во 20:00 часот. Влезот е слободен и отворен за сите. Музика: Sonja Ismail Ognenoska Поддржано од Stobi Winery – Винарија Стоби и “Milieukontakt Macedonia” (member of Milieukontakt International Network) ” Нема да ја отвори никој […]

Read more

Хуманитарен настан на Поетри слем Македонија, на 19 Јули, 21 часот во МКЦ Клуб ресторан

12417540_539924142854840_7296889458379549622_n

” Девојки и момци, како сте? како се разладувате по жештиниве? Поетри слем мк ви пишува да ве „мобилизира“ за вонреден хуманитарен слем-настан. ХУманитарниот слем астан ќе се оддржи на 19-ти Јули во 21 часот во МКЦ Клуб ресторан во Скопје. Помагаме на семејна жена од социјална група граѓани. Линк за детално инфо: http://start.mk/…/srce-da-ti-prepukne-mamo-ke-gledaat-decat… Може да се приклучат сите оние […]

Read more

Бесценета е радоста на моите клиентки и пријателки – Сара Реџиќ, модна креаторка

17861825_10211178687718041_4984156449670714332_n

Сара Реџиќ е модна креаторка, од Скопје.Таа е еден од прмерите за тоа дека ништо не е невозможно и треба да го следиме својот сон, љубов  и пасија за да станеме успешни , а и дека понекогаш образованието не значи животна определба. Имено, Сара заршува правен факултет , но бидејки модниот дизајн отсекогаш ја привлекува, во последните години, таа активно […]

Read more

Соопштение за јавност на “ГЛАСНО” – Здружение на текстилни и кожарски работници, Штип

gggggggggggggggggggggggg

Соопштение за јавност Здруженијата на граѓани, поддржувачи на оваа реакција, најостро го осудуваат минатонеделниот напад на канцеларијата на здружението ГЛАСНО во Штип, преку кој беа уништени прозорите и  таблата со логото на КУЦ (културно уметнички центар) ТЕКСТИЛ.  Сметаме дека овој напад е директен удар врз борбата за човекови права и слободата на здружување и изразување на граѓаните. Земајќи предвид дека […]

Read more
1 2 3 30