Category Archives: свет

Да му дадеме шанса на Мирот , да ја прославиме Нобеловата награда за Мир(и во Македонија) на ICAN

24774811_1358439577618512_5490486338316963696_n

Зошто? Во недела,на 10 декември, од 12-14 часот во Јавна соба,во Скопје, по повод доделувањето на Нобеловата награда за мир на ICAN чиј член и поддржувач од самиот нејзин почеток е и Новинари за човекови права (Македонија), ќе има пренос од доделувањето на наградата, чашка муабет и сликање за одбележување на последниот ден на кампањата за родово базирано насилство. Како […]

Read more

Средба на Зеид Раад Ал Хусеин ( Висок комесар за човекови права на УН) со домородните организации во Гватемала

28389235951_f368cf86dc_b

Високиот комесар за човекови права на Обединети нации, Зеид Раад Ал Хусеин на 17-18 ноември, 2017, ја посети Гватемала.Во таа прилика тој изјави: “Ги повикувам властите на Гватамала да го гарантираат целосното уживање на правата на домородните народи … Исто така, многу сум загрижен поради присилното иселување на домородните луѓе, спротивно на стандардите за човекови права,кои доведоа до повеќе понатамошни […]

Read more

Принципите на толеранција мора да бидат вткаени во сите пори на општеството

tolerance

превземено од civilmedia.mk 6 ноември, Меѓународен ден за толеранција ЦИВИЛ – Центар за слобода го одбележува и ги поддржува сите активности поврзани со Меѓународниот ден за толеранција и ги повикува сите граѓанки и граѓани да дадат активен придонес кон негувањето и практикувањето на принципите на толеранцијата во општеството. Државата, институциите и сите структури на политичка, општествена или финансиска моќ имаат […]

Read more

Зеид Раад Ал Хусеин – Принцот на Светлината

28389235951_f368cf86dc_b

Пишува Оливера Доцевска Зеид Раад Ал Хусеин, малку познат за нашата јавност, е една од најинтригантните фигури кои Светот ги изроди и кои на некој начин го осветлуваат 21 –от век. Неговиот длабок збор остава трага, се чини го мисли и чувствува она кое го зборува,  пред Советот за безбедност на Обединетите нации, на предавањата кои ги држи насекаде низ  […]

Read more

Постојана борба за демократија

13036472_10209497485976763_459498241_o-1

civilmedia.mk Меѓународниот ден на демократијата (15 Септември) денеска свечено ќе биде одбележан и во Собранието на Република Македонија. Свое обраќање во законодавниот дом, попладне ќе имаат премиерот Зоран Заев, актуелниот и првиот претседател од Собранието, Талат Џафери и Стојан Андов, како и пратеничката од првиот парламентарен состав, Ѓулистана Марковска. Меѓународниот ден на демократијата е можност да се разгледа состојбата на […]

Read more

“Ајде заедно да ги истражиме ѕвездите и да ги покориме пустините…” – Симон Калајџиев

14021741_10210390317462963_661243240324700648_n

Симон Ка­лај­џи­ев е млад автор,  кој дип­ло­ми­ра во 2009 го­ди­на на Фа­кул­те­тот за ли­ков­ни умет­но­сти во Скоп­је во кла­са­та на про­фе­со­рот Ру­бенс Ко­ру­бин. Зад се­бе има пет са­мо­стој­ни из­лож­би, а учес­тву­вал и на два­на­е­сет груп­ни прет­ста­ву­ва­ња во зем­ја­ва и во странс­тво. Негова оми­ле­на те­ма  е ур­ба­ни­от пеј­заж, а па­ту­ва­ња­та му се па­си­ја. Воодушевен од културата на  источните земји се одлучил […]

Read more

За монструозноста и гебелштината врз Македонците во Македонија и на меѓународно ниво- Оливера Доцевска

11200785_10206894168941175_7029296155317792234_n-2-392x280

Пишува Оливера Доцевска Со години наназад сведоци сме како меѓународната заеница молчи и со молчење ги оправдува и поттикнува нeгирањата на идентитетот на еден цел народ , на македонското прашање, македонците како етникум и Македонија како држава,  а и домашната јавност, дури и граѓанскиот сектор притиснати од меѓународната заедница. Никој не се осмелува да се зафати со ова прашање, да […]

Read more

Интервју со Трајче Кацаров -” Во нашава страдалница, под партиските јорганчиња се котат само празнини”

trajce-kacarov-550x300

” Блаже Конески рекол: Јазикот е нашата татковина. Кога ќе го изгубиме, ојде татковината. Ако ни е дојдено до тоа, тогаш нема за што да се грижиме. Големите , светките јазици се борат да имаат што поголема територија на владеење, измислуваат глобализација, ние гледаме да го изгубиме и просторот што би можеле да го споредиме со лифт за двајца.” – […]

Read more

Излезе од печат Антологија на македонска поезија на кинески јазик – „Далеку на Запад“ (“Far away to the West”)

1909162_10200746239577019_966690298_o

  Деновиве од печат излезе Антологијата на современата македонска поезија – „Далеку на Запад“ (“Far away to the West”) на кинески јазик. Антологијата е печатена во Тајван , од издавачката куќа Showwe.tw и опфаќа 14 извонредни поети од Македонија. Преводот е на еминентниот поет и лауреат д-р Kuei-shien Lee од Тајван, а приредувач е адвокатката и поетеса Оливера Доцевска од […]

Read more

Трајче Кацаров и Славе Николовски-Катин прогласени за почесни членови на Литературното друштво „Григор Прличев“ во Австралија

98a582b66f9604c5e197e648c3b2d22e_L

Минатиот петок, 31 март, во просториите на Литературното друштво „Григор Прличев“ во Австралија, се одбележа 39- годишницата од формирањето на Друштвото. На средбата, почесниот претседател Душан Ристевски, ја изнесе нацрт Програмата за одбележување на 40 годишницата на Друштвото, кога во наредната јубилејска година се планираат повеќе активности меѓу кои и ќе се издаде Монографија од Друштвото, Антологија со поезија, Архив […]

Read more
1 2 3 9