Author Archives: будност.мк

Чие достоинство чини 500 денари?

IMG_0533

превземено од civilmedia.mk Купување гласови има и ќе има. Во прилично високи дози. Тешко е да се открие, уште потешко да се докаже. Освен тоа, нема вистинска законска закана за тие што го купуваат достоинството и честа на сиромашните за ситни пари што им припаѓаат токму на тие што го примаат поткупот. Да! Тие пари не се на изборните криминалци, […]

Read more

За Денот на борба против сиромаштија – Македонија живее во вицот за адвокатот и дрвцето

11200785_10206894168941175_7029296155317792234_n-2-392x280

Пишува Оливера Доцевска Ќе бидам директна и конкретна: Искоренување на сиромаштија е невозможно без што е можно поголемо искоренување на корупција, a за тоа треба радикални мерки, минимум 20 години до доживотна робија во вршење на државна , јавна служба или од функционерска позиција, посебно за извршено кривично дело во правосудството. Но овие работи се премолчуваат и никако да се […]

Read more

Герберих: Пред вас е огромна политичка, економска и социјална реконструкција!

21766567_1423848221066976_7822876042190914744_n

превземено од civilmedia.mk Н.Е. Томас Герберих, Амбасадор на Сојузна Република Германија, беше говорник на конференцијата СЛОБОДНИ ИЗБОРИ ЗА СЛОБОДНО ОПШТЕСТВО, која ја организираше ЦИВИЛ – Центар за слобода на 25 септември, првиот ден од законски предвидениот рок за предизборна кампања. Амбасадорот Герберих говореше за предизвиците и перспективите на Македонија и нагласи дека земјата се наоѓа пред огромна реконструкција на политички, […]

Read more

Дерала, ЦИВИЛ: Државата има обврска да го обезбеди правото на глас!

22046696_1423849064400225_277506808340125233_n

превземено од civilmedia.mk Изјава на Џабир Дерала, претседател на ЦИВИЛ, на конференцијата „Слободни избори за слободно општество“ која се одржа на првиот ден од предизборната кампања. На конференцијата, врвни интелектуалци и експерти говореа за политичките состојби и предизвиците во пресрет на локалните избори. Го објавуваме ова обраќање на Дерала, во пресрет на прес конференцијата која ЦИВИЛ ќе ја одржи утре. […]

Read more

Конференција „Моделот на превентивно тело за антикорупција: како функционира сегашниот модел и дали има потреба од измени?

22228487_10214790404582131_4900185185249285888_n

Во организација на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Транспарентност Македонија (ТМ), денес , на 9 октомври 2017 година во х. Холидеј Ин Скопје,се одржа  конференцијата „Моделот на превентивно тело за антикорупција: како функционира сегашниот модел и дали има потреба од измени? “.Целта на конференцијата беше да се отвори дискусија за досегашното функционирање на Државната комисија за спречување на […]

Read more

Децата да не се злоупотребуваат во партиско – политички цели! 05/10/17

baramovska-mustafa-1

превземено од civilmedia.mk „Со загриженост констатираме дека и покрај нашите апели до сите учесници во изборниот процес, да се воздржат од инволвирање на децата во кампањите, сепак, има случаи на злоупотреба на децата за партиско –политички цели“, изјави заменичката на Народниот правобранител, Васка Бајрамовска Мустафа, коментирајќи ги за ЦИВИЛ Медиа, последните случувања со злоупотреби на децата во кампањата за локалните […]

Read more

Новинари кои пишуваат за невидливите – Проект на Македонската платформа против сиромаштија

22228648_1554207721354141_361128972917516388_n

Во рамки на проектот за Новинари кои пишуваат за невидливите,  на 5 и 6 октомври во Скопје,  се одржа заедничка работилница на Македонската платформа против сиромаштија со претставници на мрежите против сиромаштија од Австрија, Германија, Хрватска, Романија, Унгарија и Србија. Секој учесник подготви визуелна презентација за своите планирани активности, краток извештај за веќе спроведените активности, предизвиците со кои се соочуваат […]

Read more

Марина Мијаковска, Елена Пренџова и Калош Челику на 10-то издание на “Трирема на јонска поезија” во Албанија

18893074_10210817086435684_125874820665314382_n

На крајот од септември, поточно од 29-ти септември до 1-ви октомври 2017 година, во Саранда, Албанија ќе се одржи единаестото издание на најголемиот интернационален поетски фестивал во Албанија. Поетскиот фестивал е во организација на „Јонскиот креативен клуб“ и на меѓународно признаените поети Дашамир Мало , Агим Мато и Пајтим Чауши. Ова година Македонија ќе ја претставува поетесата Марина Мијаковска, Елена […]

Read more

Утре -Конференција СЛОБОДНИ ИЗБОРИ ЗА СЛОБОДНО ОПШТЕСТВО на ЦИВИЛ – Центар за слобода

15170883_1128134333971701_2773884730340462041_n

превземено од https://www.facebook.com/civil.mk/?fref=ts Локални избори 2017: Што претходеше, што треба да се направи, кои се ризиците пред нас? ЦИВИЛ – Центар за слобода организира конференција под наслов „Слободни избори за слободно општество“, на која поканува експерти, аналитичари и претставници на граѓанското општество да ги презентираат своите наоди и препораки за изборниот процес, особено во тринеделниот период на официјална предизборна кампања. […]

Read more

Враќање на слободата!

21617975_1419834434801688_8634498265024656842_n

https://www.facebook.com/civil.mk/ ЦИВИЛ во сабота и недела, 23 и 24 септември како дел од Враќање на слободата! (ReClaming Freedom) ќе одржи уметнички работилници во Градски парк, со почеток во 16 часот. Мултимедијалниот уметник Мирослав Стојановиќ, член и активист на ЦИВИЛ ќе овозможи простор за граѓанките и граѓаните, на креативен начин, да споделат пораки за слободата на изразување и човековите права. Со […]

Read more
1 2 3 79