О2 Коалицијата со барања до Заев за зголемена заштита на животната средина

protest3
превземено од civilmedia.mk
На прес-конференција Граѓанската иницијатива „О2 Kоалиција за чист воздух“ заедно со граѓански здруженија и иницијативи, активисти од цела Македонија изјавија дека вечерва во 18:30 ќе поднесат барање до г. Зоран Заев, Претседател на Владата на Македонија, за редистрибуција на буџетските средства кон зголемена заштита на животната средина, намалување на загадувањето и запирање на рудниците, со обезбедување на средства не помалку од 2.5% за Заштита на животната средина од вкупните расходи за 2018.

„Ако барањата не бидат прифатени, ние како граѓани, ќе преземеме правни чекори и ќе поведеме постапки против Република Македонија за кршење на ратификуваните конвенции, Устав, човекови права и права на детето“, велат од О2 Коалицијата.

повеќе прочитајте на

https://civilmedia.mk/o2-koaliziata-so-baraa-do-zav-za-zgolmna-zaschtita-na-zhivotnata-srdina/