Средба на Зеид Раад Ал Хусеин ( Висок комесар за човекови права на УН) со домородните организации во Гватемала

28389235951_f368cf86dc_b

25209387603_75ecd795a8_b (2)

Високиот комесар за човекови права на Обединети нации, Зеид Раад Ал Хусеин на 17-18 ноември, 2017, ја посети Гватемала.Во таа прилика тој изјави:

“Ги повикувам властите на Гватамала да го гарантираат целосното уживање на правата на домородните народи … Исто така, многу сум загрижен поради присилното иселување на домородните луѓе, спротивно на стандардите за човекови права,кои доведоа до повеќе понатамошни кршења на правата”.

Извор (видео ) на:

https://www.facebook.com/unitednationshumanrights/videos/1996011757082288/