Дерала, ЦИВИЛ: Државата има обврска да го обезбеди правото на глас!

22046696_1423849064400225_277506808340125233_n

превземено од civilmedia.mk

Изјава на Џабир Дерала, претседател на ЦИВИЛ, на конференцијата „Слободни избори за слободно општество“ која се одржа на првиот ден од предизборната кампања. На конференцијата, врвни интелектуалци и експерти говореа за политичките состојби и предизвиците во пресрет на локалните избори. Го објавуваме ова обраќање на Дерала, во пресрет на прес конференцијата која ЦИВИЛ ќе ја одржи утре.

По конференцијата, ЦИВИЛ објави стотина медиумски содржини, врз основа на мониторингот на долгорочните набљудувачи, граѓанските новинар(к)и и новинарската екипа на ЦИВИЛ Медиа. Насилство и оружено насилство, едно убиство, валкана кампања, говор на омраза, злоупотреби на децата, на јавните ресурси и администрацијата… ЦИВИЛ веднаш реагираше на насилството и злоупотребите. Останува тоа да го сторат и институциите.

Камера: Дехран Муратов, Атанас Петровски

повеќе на