Готова е Нацрт – стратегијата за правосудството!

16140581499_b44c0f2b0f_b

превземено од civilmedia.mk

Нацрт – стратегија за реформа на правосудниот сектор со Акциски План е презентирана денеска во Охрид, на средба на Работната група при Министерството за правда. „Владата има цврста одлука и политички консензус за одлучни реформи во правосудниот сектор, во насока на враќање на довербата на граѓаните во правосудниот систем, подобрување на пристапот до правда за сите граѓани, целосно владеење на правото и инсталирање на меритократијата во овој сектор“, порача ресорниот министер, Билен Саљији.

Саљији ги повика сите, особено опозиционите партии, да ги подржат идните законски проекти, што произлегуваат од оваа Нацрт -стратегија, а се исклучиво во интерес на граѓаните на Република Македонија.

Заменик министерот за правда, Оливер Ристовски го истакна значењето на инклузивноста на стручната фела и јавноста во процесот на создавање на Нацрт-стратегијата, укажувајќи на заложбата за целосна транспарентност во следниот период…

прочитајте повеќе на

http://civilmedia.mk/gotova-nazrt-stratgiata-za-pravosudstvoto/