ЦИВИЛ го вклучи алармот: Остануваат само 45 дена до изборите!

slobodni-izbori-1
превземено од

ЦИВИЛ – Центар за слобода ги препознава и ги поддржува напорите на Државната изборна комисија, потпомогната од меѓународните организации и експерти. На 45 дена пред одржувањето на првиот круг од локалните избори во Република Македонија, ЦИВИЛ – Центар за слобода уште еднаш го вклучува алармот и упатува препораки и барања до институциите, политичките партии и сите засегнати страни во изборниот процес.

Најзасегнати со изборниот процес се граѓанките и граѓаните со право на глас. Државата има уставна и законска обврска да им овозможи на сите граѓанки и граѓани да го искористат своето право на глас. Државата, институциите и политичките партии мораат до максимум да ги почитуваат демократските стандарди за спроведување слободни избори.

Политичките калкулации и манипулации мора да им отстапат место на професионалните и експертските решенија на сите предизвици со кои се соочуваат ДИК и гласачите во претстојниот изборен процес. Неприфатливо е политизирање на било кој сегмент од спроведувањето на изборите во наредните 45 дена. Секој и најмал обид да се опструира и манипулира со администрирањето на изборите и со волјата на гласачите, остро ќе го осудиме и категорично ќе бараме одговорност и остри санкции.

повеќе прочитајте на

http://civilmedia.mk/zivil-go-vklutchi-alarmot-ostanuvaat-samo-45-dna-do-izborit/