Соопштение за јавност на “ГЛАСНО” – Здружение на текстилни и кожарски работници, Штип

gggggggggggggggggggggggg

Соопштение за јавност

Здруженијата на граѓани, поддржувачи на оваа реакција, најостро го осудуваат минатонеделниот напад на канцеларијата на здружението ГЛАСНО во Штип, преку кој беа уништени прозорите и  таблата со логото на КУЦ (културно уметнички центар) ТЕКСТИЛ.  Сметаме дека овој напад е директен удар врз борбата за човекови права и слободата на здружување и изразување на граѓаните.

Земајќи предвид дека овој простор во изминатите месеци е слободна зона на среќавање и организрање на работниците и работничките од текстилната и кожарската индустрија, сметаме дека ова е напад врз работниците поради волјата за промени на нивниот статус и  конечно остварување на нивните права.

Бараме Минситерството за внатрешни работи и јавното обвинителство најитно да ги открие сторителите на овој напад кој испраќа серизна закана и предизвикува чувство на несигурност. Здруженијата на граѓани изминативе години биле напаѓани повеќе пати, но досега напаѓачите не се пронајдени за ниту еден случај. Сметаме дека е крајно време ваквата неказнивост да престане и конечно да бидат најдени сторителите на сите напади.

ГЛАСНО во соработка со повеќе здруженија веќе неполна година активно работи на зајакнување на работниците со цел унапредување на нивните човекови и работнички права. Голем број на граѓани и граѓанки кои работат во текстилната и кожарската индустрија изминатата година беа запознаени за своите работнички права и во ГЛАСНО најдоа сојузник и поддржувач во борбата за промена на нивниот статус. Закажан е и првиот голем собир на текстилни и кожарски работници и работнички на 08.12.2016 година, кој  предизвика интерес во локалната средина, но и од пошироката јавност.

Токму затоа и се наметнува прашањето кому му смета здружението и неговата работа? Зошто една ваква благородна идеја и цел да биде каменувана? Никој нема да ја запре борбата за подобрување на правата, условите и платите на работниците во текстилната и кожарската индустрија, која ќе продолжи и ќе биде ГЛАСНА. Порачуваме дека нападите врз ГЛАСНО ги разбираме единствено како страв од охрабрувањето на граѓаните конечно да побараат остварување на нивните загарантирани права и подобрување на нивниот социо-економски статус.

Воедно, ГЛАСНО ве поканува на големиот собир на текстилни и кожарски работници на 08.12.2016 година кој ќе се одржи во Штип со почеток во 19 часот.

Организации кои го подржаа ова соопштение:

 1. Здружене за култура и уметност – Факултет за работи што не се учат / Акто Фестивал
 2. Здружение Регионален центар за одржлив развој
 3. Млади Европски Федералисти – ЏЕФ Македонија
 4. Центар за Стратегии и Јавност ПАКТИС-Прилеп
 5.  Плоштад Слобода
 6. Профицио мултиетничка толеранција преку економски просперитет
 7. Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија
 8. Организација на Жени од Струмица
 9. Проект ЕУ-Кавадарци
 10. Младински Клуб-Штип
 11. Форум ЦСИД
 12. ЛГБТИ Центар за подршка
 13. ХОПС -Скопје
 14. Х.Е.Р.А
 15. Локомотива-Центар за нови иницијативи во културата и уметноста
 16. Субверзивен Фронт
 17. Фондација за Развој на Локалната Заедница Штип
 18. Коалиција на “Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници
 19. Центар за современи уметности-Скопје
 20. Контрапункт-Асоцијација за развој на критичка теорија,социо-културен активизам и современи уметнички практики “
 21. МКЦ – Битола
 22. Центар за Економски Анализи
 23. Јадро –Асоцијација на независна културна сцена ( 50 Членки на здруженија )
 24. ЗГ “Патокази“ – Гевгелија
 25. Граѓанска иницијатива “ Арсена “
 26. Здружение “Проектен простор Прес ту егзит“ – Скопје
 27. Центар за Култура и Културни Студии
 28. Амбрела
 29. Визио – Кичево
 30. Фондација “Фокус „ -Велес
 31. Центар за развој на Локална Демократија-Скопје
 32. Здружение за унапредување на Родова Еднаквост Здруженска Скопје
 33. ЕД Планетум-Струмица
 34. Акција ПЛУС-Ресен
 35. ДЕШАТ-Дебар
 36. Фондација Метаморфозис
 37. Фондација Отворено Општество-Македонија
 38. Новинари за Човекови Права
 39. ЦИВИЛ-Центар за Слобода
 40. Национален совет за Родова Еднаквост
 41. НВО Инфоцентар
 42. Синдикат на Македонска Дипломатска Служба
 43. Асоцијација за истражувања комуникации и развој – Паблик
 44. Здружение “ ИЗБОР “ Струмица
 45. Форум ЦСИД
 46. Тиит!ИНК
 47. Здружение за унапредување и заштита на Правата на Работниците- Достоинствен Работник -Прилеп
 48. Коалиција сите за правично судење
 49. Институтот за човекови права
 50. ЛЕЗФЕМ
 51. Синдикатот на македонската дипломатска служба
 52. Млади Европски Федералисти – ЏЕФ Македонија
 53. Центар за граѓански комуникации
 54. ЦЕНТАРОТ ЗА РАЗВОЈ НА ЛОКАЛНАТА ДЕМОКРАТИЈА Скопје.
 55. ЕД “Дешат“ Дебар
 56. Здружение за развој и активизам „Аква“
 57. ЕД Планетум од Струмица.
 58. Акција Здруженска Скопје.
 59. АМБРЕЛА
 60. Фондација Фокус од Велес
 61. Здружение нцијативен ГЛАС – Прилеп
 62. Институт за македонска литература
 63. Институт за европска политика – Скопје
 64. Здружение за унапредување и заштита на правата на работниците Достоинствен Работник – Прилеп
 65. Транспарентност Македонија
 66. Коалицијата за одржлив развој – КОР Скопје
 67. Есперанца светски културен центар
 68. Хуманитарно и добротворно здружение на ромската интелегенција АНГЛУНИПЕ
 69. Граѓанска иницијатива ГО САКАМ ГТЦ
 70. Банката за храна Македонија!
 71. Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство
 72. Јустиција
 73. Младински образовен форум
 74. НВО Центар за Демократски Развој и иницијатива (ЦДРИМ)
 75. Хуманитарно Едукативна организација (ХО) ХАЈГА
 76. Здружение Радика – Дебар